onsdag 30 oktober 2013

Uppgift 1 och 2 Digitala skollyftet #Digiskol

Hej!
Kristina Johansson heter jag och går även under @johfam på Twitter. Välkommen till mig :) Jag är klasslärare i en 3-4:a på en ganska liten skola i Gästrikland. Jag har en underbar kollega (@liaali77) som också har en 3-4:a och vi stöter och blöter det mesta ihop. Vi har jobbat med våra elever sedan de gick i F-1:an.

Jag har alltid gillat teknik, koppla ihop TV och videon, sladdar hit och dit! Det är jag som fixar pappersstoppet i kopiatorn och hjälper kollegorna när det krångar med dator. Allt det här tycker jag är kul! Är lite av en supportperson :) Jag har också gjort flera hemsidor och har bloggar.

Anledningen till att jag är här på Digitala Skollyftet är Twitter och det utvidgade kollegiet som gav mig luft under pedagogvingarna när det var tufft i min klass under läsåret 12/13. Jag hittade kollegor som gjorde det jag ville göra och det funkade för dem! Jag intresserade mig mer och mer för skolutveckling och speciellt IKT-frågor.

Det jag kommer att använda min tid i Digitala Skollyftet är att flippa delar av min undervisning i matematik. Flippat klassrum var något som jag blev intresserad av genom @braneback och hennes blogg http://www.kilskrift.blogspot.se/  har inspirerat mig mycket. Det har legat i bakhuvudet på mig att jag också ska flippa :) Jag har gjort små delar och testat på att filma det jag vill lära eleverna. Ett sådant försök finns på vår klassblogg http://forsbackabarnen.se under NO.

Så, nu vet du lite om mig och vad mitt mål med #Digiskol är.

tisdag 29 oktober 2013

Digitala skollyftet

Strukturera min tid! 

Det ska Digitala skollyftet få hjälpa mig med :) Eller rättare sagt, jag ska hjälpa mig själv genom att delta, dela och komma till skott. 

Det här blir mitt första lilla inlägg som jag ska försöka tagga så att de syns i feeden hos Digitala skollyftet.  

söndag 6 oktober 2013

Kastar ut Jante, lite i taget.

Jag är bra!
Jag kan massor! 

Jag har de senaste veckorna dels varit med och ordnat en Inspirationsträff med Webbstjärnan i Gävle och deltagit på Teachmeet X i Bollnäs. Båda gångerna har jag prata om något jag brinner för, att blogga med klassen. 

Jag sträcker på mig och säger att jag är bra (inte bäst). Jag vill inspirera andra, jag vill att andra ska se fördelarna med att blogga och lyfta in IKT i klassrummen. För jag ser glädjen i barnens ögon när de jobbar och hur stolt de är över vår blogg! Hälsa gärna på hos oss, http://forsbackabarnen.se 

Jag blir också glad när jag ser att mina kollegor vågar testa det jag försöker inspirera dem med. De omsätter idéer jag slänger ur mig och omsätter den till sina. 

En av mina förebilder och inspirationskällor är Karin Brånebäck (@braneback). Utan hennes twittrande hade jag inte gjort allt jag gjort det senaste tre terminerna. På hennes blogg (http://kilskrift.blogspot.se) dök det upp ett inlägg den 5 oktober på Världslärardagen som fick mig att tänka igen och fundera. Jag kastade ur mig idén på Twitter att vi lärare mer ska visa för våra rektorer, skolpolitiker osv hur vi på golvet faktiskt jobbar. Fortsätta att dela med oss av vad vi göra, vara stolta över vår kunskap och kasta ut Jante. 

Hos mig, i min kommun, tror att vi ska börja i det lilla, i arbetslaget, på skolan. Våga prata om vad vi är bra på! Våga ifrågasätta sina egna och andras tankar/idéer kring vår undervisning. Våga lyfta skolutveckling och låta skolan ta mer plats. Bli Viktig och på riktigt. Ni som följer mig på Twitter kanske vet att jag gillar Årstaskolans tänk :)

I år på studiedagarna i v. 44 ordnas en egen variant av Skolforum, Gävleforum, i min kommun. Ska bli spännande! Kanske är jag där nästa år och pratar ;) 

Hur som helst. Vill du höra mig prata om varför jag bloggar med min klass kan du göra det här: